تمام حقوق زن در زندگی مشترک ، 10 مورد مهم

mahdisafaei
آخرین بروز رسانی: 7 بهمن 1402
3 دقیقه زمان مطالعه

حقوق زن در زندگی مشترک

اسلام سلطه مرد بر زن رو جایز نمیدونه، بلکه حقوق زن، حیثیت، شرافت و منزلتشو با تضمین برابری جنسیتی و نیز تساوی حقوق زن و مرد در هر زمینه ای از زندگی بشر حفظ می کنه. در اسلام زن کاملاً به خودش متکیه و دارای شخصیت حقوقیه.

او حق انجام هر حرفه یا تجارتی رو داره و اختیار داره که اموال خودشو مثل مردان داره. زن مستحق ارث به عنوان مادر، همسر، خواهر و دختره.  او در انتخاب همسر خود آزادی کامل داره و همچنین اجازه داره مهریه و نفقه خودشو از همسرش بگیره. دستور اسلام به مردان اینه که با شفقت و احترام کامل با همسران خودشون رفتار کنن، زنان نیز در اسلام محترم هستن. زن به عنوان مادر در اسلام بیش از هر فرد دیگه ای از احترام برخورداره.

اعتقاد بر اینه که ازدواج یکی از ارکان جامعه هستش از سوی دیگه ازدواج با مجموعه ای از قوانین و مسئولیت هایی همراهه که هر جنسیت باید به اون پایبند باشه. برای زنان، این مستلزم به عهده گرفتن مسئولیت خونه و تامین نیازهای خانواده هستش. 

هر زن اعم از متاهل یا غیر متاهل، پیر و جوان باید به حقوق قانونی خود به عنوان همسر بر شوهرش آگاه باشه. اگه زنان از حق قانونی خودشون بر شوهر آگاه باشن، می تونن هرگونه ظلم در ازدواج رو میتونن کنترل کنن.

احتمالا بپسندید : خاصترین انواع کفش زنانه در شهر عروس

 انواع حقوق زن در زندگی مشترک که در اسلام تضمین شده عبارتند از:

حقوق زن برای وراثت

آداب جانشینی پیش از اسلام انتقام جویانه و غیر معقول بوده و در بیشتر موارد عدالتو نقض می کرده. زنان به عنوان دارایی تلقی می شدن و به عنوان مادر، همسر، دختر یا خواهر حق ارث نداشتن. همیشه مردها می تونستن اولویت ها رو بگیرن. روایاتی وجود داره که نزدیک‌ترین اقوام مرد به کل دارایی متوفی می‌رسیدن و زنان و خویشاوندان هیچ حقی از ارث نداشتن . اسلام حقوق ارث زنان رو قرن ها پیش نسبت به کشورهای غربی تضمین کرده.

در اسلام شش طبقه از افراد هرگز از ارث محروم نمیشن. از میان این شش طبقه افراد، سه طبقه مرد (پدر، شوهر و پسر) و بقیه سه طبقه (مادر، زن و دختر) هستن. در حقوق اسلامی ارث، از میان دوازده شریک (به نام شریک قرآنی که سهم اونا در قرآن تعریف شده) تعداد زنان هشت نفره (زن، مادر، دختر، دختر پسر، مادربزرگ واقعی، خواهر کامل، خواهر فامیلی و خواهر رحمی) و تعداد مردان چهار نفره (پدر، شوهر، پدربزرگ واقعی و برادر رحمی). پس از اسلام اهمیت دادن به زنان مورد توجه بود اسلام تنها دینی هستش که زن رو از حق ارث محروم نمی کنه، بلکه حقوق زن رو تضمین می کنه.

حقوق زن برای مهریه

در دوران جاهلیت مهریه به پدر یا قیم زن داده میشد که به معنای هدایا (صدکه) بود و در اون زمان به عنوان قیمت فروش تلقی میشد. اسلام مقرر کرده که در صورت عقد منعقده مهریه به زن داده بشه. مهریه ممکنه مبلغی یا هر نوع مال دیگه ای باشه که زن قانوناً حق داره از شوهرش بگیره.

اسلام برای مهریه اهمیت قائل شده و همچنین پرداخت مهریه رو بر عهده مرد گذاشته. قرآن کریم می فرماید: مهریه زنان رو بدون ریسمان بدید. براساس حکم اسلام، شوهر باید مهریه زن رو به صورت نقدی یا به هر شکل دیگه ای بپردازه و شوهر راهی جز پرداخت مهریه نداره.  ممکنه سریع یا به تعویق بیفته ولی در هرصورت باید مهریو رو داد.

ادای مهریه بر عهده شوهر و حق زن در گرفتن اون مثل بدهی یا تکلیفه. در مورد مهریه، اسلام به زن احترام گذاشته و اختیار تام داده ، چون زن می تونه هر وقت بخواد بدون هیچ توضیحی مهریه خودشو مطالبه کنه و می تونه از تمام یا قسمتی از مهریه خودش به دلخواه صرف نظر کنه و هیچ کس نمی تونه توی این مورد دخالت کنه.

در تعیین میزان مهریه، موقعیت اجتماعی خانواده زن، وضعیت مالی شوهر، شرایط شخصی عروس مورد توجه هستش.  در شرع اسلام، در صورت ازدواج، مهریه به هر میزانی که باشه هدیه عروسه. اسلام حق مهریه زن را تضمین کرده و اختیار نامحدودی بهش داده که هر طور که می خواد مهریه خودشو حلال کنه.

حقوق زن برای نگهداری

نفقه موضوع بسیار مهمی در حقوق زن مسلمانانه. استطاعت نگهداری نه تنها از نظر قانونی تایید شده، بلکه یه عبادته. در شرع اسلام نفقه زن از طرف شوهر به عنوان اجرت المثل زوجیته و از شروط ضروری و ذاتی عقد برای ازدواجه. مسئوليت شوهر، تأمين نفقه و چنين وظيفه‌اي كه بايد با شادي و بدون هيچ گونه سرزنش، آزار و حمايت انجام بشه.

شوهر مسلمان مکلفه به زنش نفقه بده  تا زمانی که زن باهاش راستگو باشه و احکام شرعیشو رعایت کنه، خواه فقیر یا غنی باشه. نفقه یکی از حقوق مهم قانونی زن و از وظایف قانونی مرد هستش که هر چه وضع مالی او باشه از این مسئولیت معاف نمیشه.

 زن می تونه در زمان بیماری تویخونه شوهر نفقه خودشو مطالبه کنه و حتی اگه مردی زن خودشو طلاق بده نان و اسکان او در عده (بعد از فسخ تا سه ماه بعد از نکاح) بهش تعلق می گیره اگرچه طلاق گرفته باشه از نوع برگشت پذیر یا غیر قابل برگشت. زن بلافاصله پس از عقد صحيح  شوهرش باید نفقه بگیره و مرد نمي تونه نفقه انکار کنه. در صورت وجود ازدواج، زن باید حق نفقه داشته باشه.

حقوق زن برای طلاق

در گذشته طلاق یه چیزی بود که فقط مردا حق طلاق داشتن و جز حقوق زن نبود. شوهر می تونه هر زمان که بخواد بدون دلیل قانونی و معقول زن خودشو طلاق بده. شوهر از حقوق بی حد و حصری بر زن استفاده می کرد. 

اگه مردی به هر دلیل معقول یا صرفاً برای ارضای هوس خود از همسرش عصبانی می شد، می تونست فوراً اونو طلاق بده، اما زن بدبخت نه می تونست به هیچ روش قانونی رجوع کنه و نه ازش نفقه بگیره و نه مطالبه دیگه ای داشته باشه. در مورد حق طلاق، مردان از اختیارات گسترده ای برخوردار بودن که به راحتی می تونستن با طرح اتهامی سست از همسرشون جدا بشن.

طلاق تفویضی (طلاق تفویض): اگر چه شوهر در درجه اول دارای اختیار طلاقه، در صورتی که شوهر اختیار فسخ نکاح رو به زوجه تفویض کنه، زن نیز می تونه از این حق برای فسخ نکاح استفاده کنه. این تفویض اختیار میتونه در دوران عقد و یا در هر زمان پس از ازدواج باشه. 

فدیه (خولا): به معنای توافق متقابل بین زن و شوهره که در اون هر دو به جای اجری که زن از اموال خود به شوهرش می‌پردازه، توافق می‌کنن که ازدواج خودشونو فسخ کنن. اگه رابطه زن و شوهر خوب نباشه، زن حق داره با انصراف از مطالبه مهریه، تقاضای طلاق کنه.

آزادی متقابل (مبارات): هرگاه طرفین عقد احساس بیزاری کنن، اختیار دارن که همدیگه رو بدون هیچ ادعایی نسبت به همدیگه آزاد کنن. 

 حقوق زن برای انتخاب حرفه

در اسلام، زن نیز مثل مردان، وظایف مختلفی در قبال خانواده و جامعه داره، چون یکی از دو رکن مهم جامعه به شمار میره. اسلام تنبلی، بطالت و افراد بیکار رو نمی پسنده. در اسلام هیچ تفاوتی بین زن و مرد در کار نیست و کار بر هر دو تکلیفه. در اسلام زنان در انتخاب شغل آزادن، اما در انتخاب حرفه خود باید توجه داشته باشن که به دلیل ساختار بدنی خودشون محدودیت هایی دارن. 

از اونجایی که اونا موجودات زیبا، ظریف و حساسی هستن، باید قبل از وارد شدن به هر حرفه ای هوشیارتر باشن. اگر چه در اسلام زن در انتخاب حرفه آزاده، اما در عین حال محدودیت هایی وجود داره، چون زن متاهل نمی تونه شغلی انتخاب کنه که به خاطر کارش شوهرشو از حقوق زناشویی خود محروم بشه یا فرزندان از محبت، مراقبت مادری، تعلیم و تربیت صحیح محروم بشن.

حقوق زن برای مالکیت

اسلام در مورد مالکیت اموال، به حقوق زن مثل مرد احترام گذاشته. زن می تونه از راه حلال مالكیت كنه و مالك بشه و همچنین حق داره به هر نحوی كه مایله در مالش تصرف كنه. هیچ کس اعم از پدر و شوهر و مادر و حتی فرزندان حق ندارن در اموالش دخالت کنن. مسئولیت او بر عهده گرفتن هزینه های خانواده نیست.  شوهر هیچ حقی در اموال شخصی زن نداره. او مسئول پرداخت بدهی شوهرش نیست. اما در صورت لزوم می تونه ازش وام بگیره و در این صورت از تمام حقوق طلبکار برخورداره.

حقوق زن برای جستجوی دانش

در اسلام کسب علم بر زن و مرد واجبه. در این زمینه زن در کسب علم آزادی کامل داره و هیچکس نمی تونه مانع کسب علمش بشه و جز حقوق زن هستش. زن متاهل نیز حق علم داره اما باید حق شوهر و فرزندان خودشو رعایت کنه.

حقوق زن برای دخالت در سیاست

اسلام استقلال سیاسی زن و مرد رو تضمین کرده. فرصتی برای زن وجود داره که در سیاست دخالت کنن. اون می تونه در همایش های سیاسی، تظاهرات خیابانی، جماعت و نماز جمعه شرکت کنه. حق دفاع از خودشو داره و از دارایی خودش دفاع می کنه و حتی می تونه برای دفاع از حاکمیت کشورش در جنگ شرکت کنه. برای همه اینا باید از دستورات اسلام پیروی کنه.

حقوق زن در زندگی مشترک برای انتخاب محل سکونت

یک زن در انتخاب محل سکونت برای خودش آزادی داره. در اسلام، از اونجایی که نفقه زن بر عهده شوهره، زن متاهل باید در محل سکونت شوهر بمونه. زن متاهل با توجه به توانایی و منفعت همسر خودش می تونه محل سکونت خودشو جایی انتخاب کنه که حیثیت و منزلت خانواده به درستی حفظ بشه. طبق دستور اسلام زن نمی تونه جایی که برای شوهرش عسر و حرج باشه ادعای اقامت کنه.

اینکه زن یه محل سکونتی رو انتخاب کنه که در اون منطقه احساس آرامش و امنیت داشته باشه جز حقوق زن به شمار میره.

حقوق اقتصادی زنان

یک زن مسلمان با رعایت برخی قوانین مجازه در فعالیت های اقتصادی شرکت کنه. زنانی که استعداد بالایی دارن و امکان کسب مدارج عالی رو دارن، می تونن در جهت اعتلای جامعه به ویژه در حرفه معلمی خدمات ارائه بدن. در مورد حرفه پزشکی، پزشکان زن در زمینه زنان و زایمان به شدت مورد نیاز هستن.  

معمولاً زنان در درمان قبل از زایمان و بعد از زایمان تا حد امکان از مراجعه به پزشک مرد شرم و حتی از نظر اسلام منع می‌شن، اما اگه بحث مرگ و زندگی باشه در شرایط خاص جایزه. در اسلام زنان در حرفه پزشکی تشویق میشن. زنان می تونن در نهادهای رفاهی جامعه مشارکت کنن. با محبت خدادادی خودش می تونه با نوجوانان بزهکار، ترک تحصیل با جوانان ناامید کنار بیاید. حتی میتونه در کارخونه ای که توسط زنان اداره می شود کار کنه. بیرون رفتن زن برای ضرورت از خونه ممنوع نیست.

منابع:

 

https://www.scirp.org

https://www.ezylegal.in

اشتراک گذاری
اشتراک‌گذاری
با استفاده از روش‌های زیر می‌توانید این صفحه را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.